Zakelijke kilometers voor ritten vanaf vakantieadres DGA


DEN BOSCH-PALEIS VAN JUSTITIE-RECHTBANKGerechtshof Den Haag oordeelt dat de ritten die een dga met de auto heeft gereden in verband met het bezoek aan een zakenrelatie, als zakelijke kilometers zijn aan te merken.

Aan de dga is door zijn bv een auto ter beschikking gesteld. De inspecteur verklaart dat de dga de bijtelling privégebruik auto vanaf 2008 achterwege mag laten. De dga heeft een rittenadministratie overgelegd. Onderdeel hiervan waren ritten vanaf het vakantieadres naar zijn woonhuis. De dga is namelijk tijdens zijn vakantie door een klant gebeld voor een afspraak inzake contractonderhandelingen. Eerst rijdt een kennis van de dga de auto naar het vakantieadres. Nadat de dga thuis gedoucht heeft en een pak heeft aangetrokken, gaat hij naar de zakelijke afspraak. De inspecteur merkt de genoemde ritten aan als privé. In geschil is of de inspecteur bevoegd is de naheffingsaanslag loonbelasting/premie volksverzekeringen op te leggen. Verder is in geschil de vraag of de dga meer dan 500 km privé heeft gereden.

Hof Den Haag oordeelt dat de ritten die de dga met de auto heeft gereden in verband met het bezoek aan een zakenrelatie, als zakelijke kilometers zijn aan te merken. Het gaat om de ritten van het vakantieadres via huis naar de zakelijke afspraak en de terugreis naar het vakantieadres. Ook de reis van de kennis van het huisadres naar het vakantieadres wordt als zakelijk aangemerkt. De terugreis van het vakantieadres naar het huisadres is echter een privérit. Nu de dga minder dan 500 km privé rijdt, is er geen bijtelling. Het hof oordeelt ook dat de wetgever uitdrukkelijk heeft gekozen voor een landelijke bevoegdheid van de inspecteurs. De inspecteur is bevoegd tot het opleggen van de naheffingsaanslag.

via Eigen zaak details – Plein +.

Share Button

Verwante artikelen

Tags: ,

Comments & Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


7 − = five

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>