De nuttigste aftrekposten: werk


doorwerkerZelf de belastingaangifte invullen wordt steeds makkelijker, zeker met deze lijst met aftrekposten. Zo weet u zeker dat u niets vergeet. Tel uw kosten op, bereken of u ze kunt aftrekken en geniet belastingvoordeel. In dit deel staan de aftrekposten van uw werk centraal.

Werknemers

Voor werknemers zijn de reiskosten per openbaar vervoer aftrekbaar met een vast bedrag dat afhankelijk is van het aantal gereisde kilometers. Voorwaarden zijn dat de enkele reisafstand van uw huis naar uw werk minimaal tien kilometer is en dat u in 2012 minimaal 40 keer naar deze werkplek reisde. Ook moet er een ov-verklaring of een reisverklaring van de werkgever zijn.

Reiskosten per auto of fiets zijn niet aftrekbaar, maar de werkgever mag ze wel belastingvrij vergoeden voor €0,19 per kilometer. Ook ov-kosten mogen belastingvrij door de werkgever worden vergoed. De aftrek van een vast bedrag geldt dan niet. Uitgaven voor kleding en uiterlijke verzorging zijn nooit aftrekbaar, een telefoonabonnement in huis evenmin.

Freelancers en ondernemers

Als u werkzaamheden verricht als freelancer, mag u meer aftrekken dan als werknemer. Zo mag u onder meer vakliteratuur aftrekken. Bovendien mag u 73,5 procent van de volgende kosten aftrekken: zakelijke lunches of diners, recepties, relatiegeschenken, congressen, seminars en studiereizen. Ook ­zakelijke autokosten zijn aftrekbaar tegen €0,19 per kilometer.

Werkruimte in eigen woning

De kosten voor een werkkamer zijn zelden aftrekbaar: dat zijn ze alleen als de werkruimte volledig zelfstandig is, met een eigen opgang, toilet en keukentje. Bovendien moet u 70 procent van uw totale inkomsten uit arbeid en winst uit onderneming in die werkruimte verdienen, ervan uitgaande dat u ook buitenshuis zou kunnen werken. Hebt u geen werkruimte buitenshuis, dan moet u 70 procent in of vanuit de werkruimte aan huis verdienen en 30 procent erin, dus door lijfelijk aanwezig te zijn.

Scholingsuitgaven

Hebt u in 2012 een studie of cursus gevolgd om uw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren? De kosten hiervoor kunt u aftrekken voor zover ze boven de €250 uitkomen. Voorheen was dat €500.

Vrijwilligerswerk en giften

Maakt u weleens geld over aan een goed doel? Of maakt u kosten als vrijwilliger die u niet vergoed krijgt? Dan hebt u mogelijk een aftrekpost. Daarvoor moet u wel minimaal 1 procent van uw verzamelinkomen weggeven. De minimum drempel is €60.

Alleen het gedeelte van uw gift(en) dat boven deze drempel uitkomt, is aftrekbaar tot maximaal 10 procent van het verzamelinkomen. Bovendien moet het goede doel een erkenning hebben van de Belastingdienst als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) of als een (steunstichting) SBBI (Sociaal Belang Behartigende Instelling). U kunt dit navragen bij de lief­dadigheidsinstelling of bij de Belastingdienst (www.belastingdienst.nl/anbi).

Kosten die u maakt als vrijwilliger mag u alleen aftrekken wanneer de vrijwilligersorganisatie deze kosten wel zou willen vergoeden, maar u afziet van declaratie. Ook als de kosten redelijkerwijs hadden moeten worden vergoed maar de organisatie geen geld heeft, mag u de kosten meetellen als gift. Voor autokilometers mag u €0,19 cent per kilometer rekenen.

via De nuttigste aftrekposten: werk – Geld en Recht.

Share Button

Verwante artikelen

Tags: , , , , , , ,

Comments & Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ eight = 12

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>