Zelf de belastingaangifte invullen wordt steeds makkelijker, zeker met deze lijst met aftrekposten. Zo weet u zeker dat u niets vergeet. Tel uw kosten op, bereken of u ze kunt aftrekken en geniet belastingvoordeel. In dit deel staan de aftrekposten van uw huis centraal.
Hypotheek
Hypotheekrente is over 2012 nog gewoon aftrekbaar, ook die van een spaar- of beleggingshypotheek. Wie in 2013 een hypotheek afsluit, mag de rente alleen nog aftrekken wanneer er gedurende de looptijd daadwerkelijk wordt afgelost.
Tegenover de renteaftrek staat de bijtelling van het eigenwoningforfait: de waarde van het genot van het hebben van een eigen woning. Het eigenwoningforfait is omhoog gegaan met 0,55 procent naar 0,6 procent voor woningen met een WOZ-waarde tussen €75.000 en €1.040.000. Hebt u bij de gemeente bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde en staat de definitieve waarde nog niet vast? Vul dan toch de betwiste WOZ-waarde in. U kunt deze later verminderen als de gemeente uw bezwaar toekent.
Leegstaande woning
Om mensen die tijdelijk twee huizen bezitten tegemoet te komen, mag de hypotheekrente van het onverkochte oude huis drie jaar worden afgetrokken. Voor een woning die in 2009 te koop is gezet, mag u dus over het jaar 2012 voor het laatst de hypotheekrente aftrekken.
Hetzelfde geldt wanneer u nog in uw oude huis woont en het nieuwe huis leegstaat. Over de leegstaande woning hoeft u geen eigenwoningforfait aan te geven. Bedenk dat hypotheekrenteaftrek al sinds 2001 is beperkt tot 30 jaar. Had u in dat jaar al een hypotheek, dan mag u de rente dus maximaal tot 2031 aftrekken. De schuld voor die tijd aflossen kan een mooi financieel doel zijn.
via De nuttigste aftrekposten: huis – Geld en Recht.
Verwante artikelen
Tags: Aangifte, Aftrekposten, Hypotheekrente, IB 2012, Tips